Şükrü Özçınar (1908-1970)



1950 yılından vefatına kadar Kiraz'da sosyal, ekonomik, eğitim ve kültür alanlarındaki çalışmalarıyla iz bırakan rahmetli Özçınar'ı şimdiki kuşaklara hatırlatmanın bir görev olduğunu düşünüyorum. Orta boylu, hafifçe kilolu, fötr şapka giyen, ufak tefek bir adamdı. Yaz aylarında dahi palto giyerdi. Paltosunun ceplerini evrak taşımak için kullanırdı. Varlıklı bir aileden gelen Özçınar, ekonomik olarak güçlü, kendine özgüveni olan, düşüncelerini açıkça ifade eden biri idi. CHP İl Genel Meclisi üyesi idi. İsmet İnönü ile dostluğu olduğundan parti içinde etkili, Kiraz'ın saygın insanlarındandı. Zaman zaman Ankara'ya gider, İsmet İnönü ile görüşür, istediklerini almadan Kiraz'a dönmezdi. Particilik yapmaz, yapanları da sevmezdi. Siyaset, onun için hizmet etme sanatıydı.

Özçınar ailesinin reisi konumundaydı. Kardeşi İsmail ile aynı çatı altında yaşarlardı. Özçınarlar, yüzlerce dekar tütün ziraatı yapan bir aileydi. İncir bahçelerinden de iyi gelir sağlarlardı. Aile, Kiraz Cumhuriyet Mahallesi'nde Özçınarların Hanı'nın sahibi ve işletmecisiydi. 1950'li yıllarda tütün kırımı zamanı tarlalarında 2-3 ay boyunca 200 civarında amele çalışırdı. Kirazlı amelelerin yanında Kaymakçı'dan da ameleler gelirdi. Aile, dışarıdan gelen ameleler için bahçelerinde kalacak yerler inşa etmişti. İşçiler, bu odalarda ikamet ederlerdi. O tarihlerde yüzlerce insana istihdam sağlıyorlardı. Ziraat işlerinde yaptıkları bu kurumsal çalışmalar, Kiraz'ın yakın tarihine ışık tutan ilk örneklerdendir.

Şükrü Özçınar, aynı zamanda bir hayırseverdir. Şimdiki Kiraz Müftülüğü binası ile Kuran Kursu'nun yapılmasında onun emeği çoktur. Kiraz Kuran Kursu'nun ilk başkanlarındandır. Kiraz'ın köylerinden gelen fakir aile çocukları, Kiraz Kuran Kursu'nda ücretsiz eğitim alırlardı. Buradan mezun olan öğrenciler, Kiraz Ortaokulu'na veya bünyesinde ortaokul bulunan yatılı İmam Hatip liselerine yönlendirilirdi. Bu okuldan mezun olanlar, İmam Hatip olarak camilerde görev alırlardı. O yıllarda Kiraz'da İmam Hatip Lisesi olmadığından öğrenciler; Manisa, Konya, İstanbul ve Kütahya gibi İmam Hatip Lisesi olan illere yönlendirilirdi. Ödemiş İmam Hatip Lisesi, sonraki yıllarda açılmıştır.

Kiraz Kuran Kursu'ndan mezun olan öğrencilerin tamamına yakını, Şükrü Özçınar'ın gayretleriyle din görevlisi olmuşlardır. Ayrıca bu öğrencilerin arasında çalışkan ve yetenekli olanlar, liseden sonra hukuk, tıp, mühendislik ve öğretmenlik fakültelerine gönderilmiştir. Bu öğrencilerden bir kısmı, Şükrü Özçınar'ın hamiyetperverliği sayesinde okumuşlardır.

1955 yılında eğitime başlayan Kiraz Ortaokulu'nun (bugünkü Öğretmenevi) yapılmasında yardımsever Kiraz halkıyla birlikte Lütfi Çatal ve Şükrü Özçınar'ın emekleri çoktur. Kendi ailesinden Ali Özçınar'ı Ödemiş Lisesi'ne; Kasım, İsmet ve Durmuş Özçınar'ı İzmir Atatürk Lisesine göndermiştir. O yıllarda İzmir Atatürk Lisesi'nde okumak bir ayrıcalıktı.

Şükrü Özçınar, Atatürk Lisesi'nin yaz ayları ile hafta sonu tatillerinde otopark olarak işletilmesinden elde edilen gelirin okula kalmasını çok istiyordu. Her kayıt döneminde Özçınar bir liste ile gelir, listede yazılı olan öğrencilerin kaydının yapılmasını talep ederdi. Kara Kemal lakaplı okul müdürü, Özçınar'ın bu isteğine olumsuz cevap verip hep karşı çıkardı. Okul Müdürü Kara Kemal, Özçınar'dan illallah etmişti. Bir gün ona, "Şükrü Bey, malumunuz okulumuzun bahçesi bize ait değil. Madem sen bu kadar arkalı birisin, her yerde dostun var, onlardan rica ediver de bu arsayı okulumuza bağışlayıversinler" der. "Nasıl olsa Özçınar bunu başaramaz, ben de ondan kurtulurum" diye düşünür. Özçınar, Köy İşleri Bakanı Lebit Yurtoğlu ve İzmir Valisi'nin girişimleriyle okul bahçesinin Atatürk Lisesi'ne verilmesini İl Genel Meclisi'nden geçirtir. 15 gün sonra Özçınar, elinde İl Genel Meclisi'nin kararıyla Atatürk Lisesi Müdürü Kara Kemal'in karşısına dikilir. Okul müdürü, şaşkınlıktan baygınlık geçirir. O yıl Kiraz'dan 14 öğrenci, Atatürk Lisesi'ne kayıt yaptırır. Kara Kemal, bu öğrencileri yatılı olarak okula kaydeder.

Özçınar, bir müddet sonra Okul Aile Birliği'ne girer ve başkan seçilir. Bugün okulun etrafını çevreleyen bahçe duvarlarını İl Özel İdaresi ve kendi maddi imkanlarıyla yaptırır. Kiraz ve çevresinden zeki ve çalışkan öğrencilerin Atatürk Lisesi'nde okumalarını sağlar. Özçınar, Kiraz'ın eğitimde geri kalmışlığını biliyordu. O yıllarda Kiraz'da lise yoktu. Öğrencilerin telef olup gitmesini istemiyordu. Siyasi ağırlığını kullanarak birçok öğrencinin velisi oldu ve onların önemli yerlere gelmesini sağladı. Kirazlı bir ziraatçı olarak İzmir Atatürk Lisesi gibi büyük bir eğitim kurumunun aile birliğine seçilmiş olması, Şükrü Özçınar'ın ileri görüşlü biri olduğunu gösterir. Şükrü Özçınar'ın eğitime olan katkılarına gelecek yazımızda devam edeceğiz. Sağlıcakla kalınız.                 

 

(*) Bu yazı, Hüseyin Çavuş'un katkılarıyla hazırlanmıştır.

Mehmet KAMER/Han Kahvesi



    Değerlerimiz Diğer Haberler
  • ŞÜKRÜ ÖZÇINAR - III
  • Şükrü Özçınar-II
  • Şükrü Özçınar (1908-1970)
  • Arşiv

    Üye Girişi

    E-Mail:   

    Şifre:   

    • Şifremi Unuttum • Yeni Üye • Hesabım

    Günün Sözü

      Yiğit yaşadığı günün hesabını yapmaz...